Снимка БулфотоБъдни вечер е. Честит празник, българи, и Весела Коледа.Трапезата трябва

...
Снимка БулфотоБъдни вечер е. Честит празник, българи, и Весела Коледа.Трапезата трябва
Коментари Харесай

Бъдни вечер е! Честит празник!

Снимка Булфото

Бъдни вечер е. Честит празник, българи, и Весела Коледа.

Трапезата би трябвало да е постна
Бъдни вечер (24 декември, в някои региони именуван Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се назовава денят преди Рождество Христово. Ето повече за обичаите на празника.

Православие

От православна позиция, трапезата няма никакво значение или друго условие с изключение на да е постна, защото е последният ден от Рождественския пост.

На този ден християните се приготвят духовно – посредством пост, изповед и молитва да одобряват Светото Причастие и по този начин почтено да посрещнат Христовото Рождество.

Народни и езически

В националните традиции могат да се открият разнообразни обичаи, някои от които езически и надлежно несъвместими с християнството и православната религия.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, само че и постна защото е последният ден от  Рождественският пост.

Обичайно: варен боб, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, ритуален самун и други, с цел да бъде годината с доста храна. Техният брой по традиция е 7, 9 или 11 (нечетен брой). При разчупване на обредния самун първото парче алегорично се оставя за Богородица и умрелите, след това за къщата, а идващите се раздават на всеки член от фамилията съгласно възрастта, както и на домашните животни. След привършване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в знак на упования посетител.

Под софрата се поставя плява, напомняща за Витлеeмските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ би трябвало да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в фамилията гадае по бъдника каква ще е идната година. През нощта коледари потеглят по къщите и пеейки национални и църковни песни разнасят радостна новина за Христовото Рождество.

В езическите обичаи денят е обвързван с плодородието и с началото на повишаването на деня, надвиването на нощта. Затова се и празнува, като на трапезата се слагат храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се вълшебен дейности (гадаене) за изобилие, за здраве и благоденствие на всеки член от фамилията, написа blagoevgrad.utre.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР